FELMENTÉS HELYETT FELZÁRKÓZTATÁS

Az EMMI logopédiai munkacsoportjának nyilatkozata és a Kar szakmai állásfoglalása

2017.06.09.
FELMENTÉS HELYETT FELZÁRKÓZTATÁS
Nyilatkozatban álltak ki nyolc szakmai szervezet - köztük az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar - delegáltjai a köznevelési törvény módosításának, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTMN) küzdő gyermekeket érintő szakaszaival kapcsolatban. A szakemberek hangsúlyozzák a prevenció, a tanulói felzárkóztatás, a szakszerű diagnosztika és az arra épülő támogatás fontosságát. A Kar szakmai álláspontját részletesebben bemutató, valamint javaslatait részletező dokumentum a hír alján tölthető le.

A mai napon az MTI-hez juttattak el közös nyilatkozatot a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTMN) küzdő gyermekeket/tanulókat érintő törvénymódosítás körül kialakult vita kapcsán az EMMI által szervezett munkacsoport munkájában részt vett szakmai szervezetek képviselői.

A közös nyilatkozat teljes terjedelmében innen tölthető le.

A Kar és az MLSZSZ szakmai álláspontját részletesebben bemutató, valamint javaslatait részletező dokumentum ezen a linken érhető el.

A munkacsoport illetékességi köre és megbízása nem terjedt ki a módosításcsomagnak arra az elemére, amely azt célozza, hogy fogyatékos gyermekekkel a jövőben gyógypedagógusi végzettséggel nem rendelkezők is foglalkozhassanak. Ezt az irányt az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar érintett szakmai és tudományos műhelyei korábban is ellenezték és továbbra is elfogadhatatlannak tartják. Az ezzel kapcsolatos kari állásfoglalás innen érhető el.