Világ Igaza kitüntetés Dr. Bárczi Gusztávnak

2017.05.14.
Világ Igaza kitüntetés Dr. Bárczi Gusztávnak
A Világ Igaza posztumusz kitüntetésben részesült Dr. Bárczi Gusztáv, karunk névadója. Izrael Állam egyik legmagasabb nem zsidóknak adható kitüntetését, azok a személyek kaphatják, akik életük kockáztatásával mentették zsidó embertársaikat a holokauszt ideje alatt.

Izrael Állam nagykövete, Yossi Amrani 2017. április 27-én, a Belügyminisztérium Márványaulájában adta át a 2016-os év Jad Vasem Világ Igaza kitüntetéseket. Nagykövet úr, köszöntőjében a következőképp szólt a megjelentekhez: „Mindenkinek van neve: az áldozatoknak éppúgy, mint a bűnösöknek. Lélek viszont nem jutott egyformán mindenkinek. A mai napon azon keveseket ünnepeljük, akik mertek kockáztatni, és lelkiismeretük, lelkük által vezérelve mentették embertársaikat.” Az eseményhez kapcsolódóan, immár 22. éve, a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit Magyarország belügyminisztere a Bátorságért érdemjelben részesíti. Idén Dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr, köszöntőjében a Világ Igaza kitüntetettjeiről szólva kiemelte: „Ők tudták és bizonyították, hogy az emberi életet nem a törvényi rendelkezések miatt kötelességünk védeni. Ők tudták, és bizonyították, hogy származásuk, vallási meggyőződésük alapján nem lehet kirekeszteni embereket.”

1944. október 7-én, a német katonák megszállták a kisújszállási Gyógypedagógiai Intézetet és elrendelték annak 24 órán belüli kiürítését. Másnap, az intézet két tanára, Dr. Essősy József és Zékány István 93 növendékkel elindult Budapestre. Amikor megérkeztek a fővárosi Állami Gyógypedagógiai Nevelőintézetbe, az intézetigazgató, Dr. Bárczi Gusztáv egy meglepő ajánlattal állt elő, miután a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőjével, Langlet Valdemarral megállapodást írt alá. A megállapodás szerint, Dr. Bárczi Gusztáv beleegyezett, hogy befogad 60 zsidó gyermeket, hogy az általa vezetett intézetben bujtassa őket. A két Kisújszállásról érkező tanár az intézet többi tagjával együtt vállalta, hogy foglalkozik a bújtatott zsidó gyermekekkel a 93 fogyatékos gyermek mellett. Az 1944. októberében történtekről, valamint a fogyatékos és zsidó gyermekek hétköznapjairól Dr. Essősy megmaradt emlékirataiban olvasható beszámoló. Az egyik túlélő, Kisteleki Denise emlékiratai megegyeznek Dr. Essősy beszámolóival.

Dr. Bárczi Gusztáv posztumusz kitüntetését, unokája Dr. Szegeczky Dezső vette át. Az ünnepségen - Izrael Állam magyarországi nagykövetségének meghívására - részt vett Dr. Zászkaliczky Péter, karunk dékánja és karunk tíz hallgatója.