Április 2. az Autizmus Világnapja - A MASZK kutatócsoport záruló projektjei

2021.04.02.
Április 2. az Autizmus Világnapja - A MASZK kutatócsoport záruló projektjei

Két nagyszabású, az autizmussal élő emberek támogatására irányuló projektet zár ezekben a napokban az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán működő MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport (MASZK). Az Autizmus Nemzetközi Világnapja alkalmából Karunk aulájában kék színbe borult Bárczi Gusztáv mellszobra, amivel csatlakozunk az Autisták Országos Szövetségének Ragyogj kéken!" kampányához.

Az Autisták Országos Szövetségével közösen megvalósított DATA (Digitális Autonómia-támogatás az Autizmus Spektrumon) projekt egy egyedülálló digitális támogatórendszert hozott létre autizmussal élő emberek és családtagjaik számára. A rendszer már nyilvánosan elérhető és az applikáció letölthető okostelefonokra illetve tabletekre.

Emellett a MASZK kutatócsoport most zárja az MTA által támogatott, majdnem ötéves kutatás-fejlesztési periódusát. A kutatócsoport megvalósított egy egyedülálló életminőségkutatást és kidolgozta a Csillagbusz Inklúziós Intervenciós Programot (CSIIP), amely egy úttörő pedagógiai módszertan az autizmussal élő kisiskolások befogadásának elősegítésére.

2021. július 2-án a Dialógusok az autizmusról 2021 című online konferenciánkon tudhatnak meg többet „első kézből”. Erről majd a maszk.elte.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

ELTE