2022. október 10-én ünneplik a Lelki Egészség Világnapját (World Mental Health Day)

2022.10.10.
2022. október 10-én ünneplik a Lelki Egészség Világnapját (World Mental Health Day)

2022. október 10-én ünneplik a Lelki Egészség Világnapját (World Mental Health Day)

2022. október 10-én, a Lelki Egészség Világnapján felhívjuk a figyelmet, e kérdés világszerte történő támogatása érdekében. A nap lehetőséget biztosít, arra, hogy az érintettek, érdekelt felek, szakemberek ismertessék a tapasztalataikat, munkájukat és felhívják a figyelmet, hogy mit kell még tenni e terület világszerte történő elősegítése érdekében.

Egyre sürgetőbb társadalmi kihívások

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint 10-ből több mint 1 embert érintett. (UN OHCHR, n.a.) Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a növekvő társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, konfliktusok, erőszak, már a világjárvány előtt is kihatott az emberek jólétére és mentális egészségére. A WHO felhívta a figyelmet, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos szolgáltatások, finanszírozási források globálisan szűkösek, különösen az alacsony jövedelmi helyzetű országokban.

A COVID-19 világjárvány óta, még fontosabbá és sürgetőbbé vált a strukturális akadályok felismerése és leküzdése, a diszkrimináció és a megbélyegzés csökkentése, valamint a témával kapcsolatos közös, globális emberi jogi alapú megoldások kidolgozása. A COVID-19 hatással van a lakosság különböző csoportjaira, azon belül nagy arányban érintettek pszichoszociális fogyatékossággal élő személyek, valamint idősek. (ENSZ OHCHR, n.a.)

Elkötelezettségünk

Kari munkánk részeként szeretnénk felhívni a figyelmet erre a nemzetközi napra. Minden szereplőnek részt kell vennie és aktív szerepet kell vállalnia közössége mentális egészségének támogatásában, hogy befogadó, befogadó tereket és megfelelő támogatást nyújtsunk diákjainknak és közösségünknek.

Csatlakozzon hozzánk, hogy együtt felhívjuk a figyelmet, e kérdésre. A #WorldMentalHealthDay hashtag használatával a közösségi médiában. Mindezzel is hozzájárul, hogy a mentális egészség és jólét mindenki számára globális prioritás legyen!

A Lelki Egészség Világnapjával kapcsolatos további információkért látogasson el a következő linkekre:
World Mental Health Day 2022 (who.int) and
World Mental Health Day – October 10th (wmhdofficial.com)

Referenciák: