A látássérültek pedagógiája és rehabilitációja a Magyar Tudomány Ünnepén

2020.12.02.
A látássérültek pedagógiája és rehabilitációja a Magyar Tudomány Ünnepén
A Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozathoz csatlakozva, 2020. november 19-én került megrendezésre a Dimenzióváltások a látássérült személyek pedagógiája és rehabilitációja mátrixában című szakmai konferencia.

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar évek óta megrendezi a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó szakmai konferenciáját, amely ezidáig személyes jelenléttel, mindig nagyszámú érdeklődött vonzott a Kar falai közé. Idén ez a rendezvény is áttevődött az online térbe, ahol hasonlóan magas érdeklődés mellett, több mint 170 aktív résztvevővel zajlottak a programok.

A Látássérült Személyek Pedagógiája és Rehabilitációja Szakcsoport szakmai szervezése kapcsán a tudományos konferencia idén Prof. Dr. Csocsán Emmy, a látássérült személyek oktatásának egyik kulcsfontosságú szakemberének munkássága előtt tisztelgett

Prof. Könczei György PhD, DSc, dr. habil. gondolatébresztő előadását követően a szakmai konferencia plenáris ülésén szó volt a Vision2020 témájáról Dr. prof Németh Jánostól, a látássérült személyek pedagógiájával és rehabilitációjával kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről Farkasné dr. Gönczi Ritától és Veress Éva Ilonától, végül a látássérült személyek mindennapjairól a kijárási korlátozás idején Dr. Gombás Judit és Dr. Csákvári Judit beszélt előadásában. A plenáris ülést a Kar három Bachmann-díjas hallgatójának szakdolgozati bemutatója zárta. 

A délután során a konferencia résztvevői négy szekcióban vettek részt, melyek a szemészet és a gyógypedagógiai rehabilitáció, a hozzátartozók gyógypedagógiai munkában lehetséges szerepével, az integráció kérdésével és az eltérő kommunikációs utakkal foglalkoztak. 

A konferencia szakmai tartalmát konferenciakötetben jelenteti meg a Kar, mely várhatóan 2021. elején jelenik meg és válik elérhetővé az ELTE EDIT rendszerben.