Alternatív valóság nélkül - Bárczi Gyógytea beszámoló

Alternatív valóság nélkül - Bárczi Gyógytea beszámoló
2022. november 17-én, a Bárczi Gyógytea 9. évadának második alkalmán Környei Kristóf (Társaság a Szabadságjogokért) Kitagolás felülnézetből című írása apropóján gyűltünk össze.

Különböző szempontok meghallgatásával és párbeszédbe állításával tanulságokat és előremutató gondolatokat osztottunk meg az intézményi szolgáltatásoktól a közösségi alapú, önrendelkezés-központú, az empowerment dilemmáit kutató és jó gyakorlatait alkalmazó szolgáltatások felé való elmozdulás útján.

A kerekasztal beszélgetésen részt vett Kondor Zsuzsa (ELTE BGGYK), aki a fogyatékosságtudományi és gyógypedagógiai emberkép felvázolásával alapozta és keretezte a megjelenő jogvédői aspektusokat. A szociálpolitikai dimenzió diskurzusba fonását Sziklai István (ELTE TáTK), a hazai kiváltást módszertanilag támogató TÁRS projekt vezető szakértője végezte. Az intézményben való lakással, illetve a családjával való együttéléssel kapcsolatos saját tapasztalatait Köllő Gergely (Freekey) osztotta meg. Csángó Dániel (Freekey) a személyi asszisztencia hálózatának kialakításáról, annak buktatóiról és sikereiről beszélt. Az off-line és on-line térben egyaránt elérhető, a kitagolással kapcsolatos tapasztalatok megosztássorozatának elindítását célzó jelen első alkalmat Kalász Veronika (Freekey) és Kunt Zsuzsanna (ELTE BGGYK, Freekey) moderálta. A közönség soraiból felkért hozzászólóként gazdagította a beszélgetést Gifló H. Péter (Magyar Máltai Szeretetszolgálat), és Zahoránszky Mária (Miskolci Éltes Mátyás Óvoda Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény).

Köszönjük a támogatást: