D. 365 napja – Eperjesi Ágnes installációja az Inda Galériában

D. 365 napja – Eperjesi Ágnes installációja az Inda Galériában
09/06

2017. szeptember 06. 18:00 - 21:00

INDA Galéria (1061 Budapest, Király utca 34. II/4.)

09/06

2017. szeptember 06. 18:00 - 21:00

INDA Galéria (1061 Budapest, Király utca 34. II/4.)


Egy autizmussal élő felnőtt mindennap körmeivel váj ki egy szappant.

Egy képzőművész ezekből műalkotásokat készít.

Egy kutatócsoport azon dolgozik, hogy új technológiai innovációk segítségével minél korábbra tolja az autizmus felismerését. 

Megnyitó: 2017. szeptember 6., 18:00
Megnyitja: Orsós László Jakab és Dr. Zászkaliczky Péter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánja 

Eperjesi Ágnes képzőművész több mint háromszáz darab kézzel kivájt, színes szappannal dolgozik, amelyeket ismerőseitől, egy súlyosan autista fiatalember, Dávid szüleitől kapott. A tárgyak egy olyan hosszú, évekig tartó munkálkodás termékei, amely során Dávid naponta kikapart egy-egy intenzív illatú szappant a körmeivel. Eperjesi legújabb projektje során többféleképpen dolgozza fel az említett anyagot. Első megközelítésében tárgyfotókat készít a szappanokról. A fekete-fehér felvételek erősen absztraháló képi fogalmazása átlényegíti a krémszín tárgyakat. Második lépésben kiegészíti a kikapart szappanokat: formájukat a beavatkozás előtti állapotra, a szappan sorozatgyártása során alkalmazott eredeti öntőformához igazított formára alakítja vissza. A kiegészítéshez betont használ, ami kontrasztban áll a szappan sérülékeny, puha anyagával. A művész rajtuk keresztül közvetíti saját gondolatait az akadályoztatott életet élők és egészségesnek mondott társaik egymáshoz való viszonyáról.

Az autizmussal élő emberek képességeinek kibontakoztatásához gyakran kemény munkára van szükség, amelyben nélkülözhetetlen a szakértő támogatás. Annál nagyobb eséllyel valósulhatnak meg az egyedi célok, minél korábban ismerik fel az állapotot. Eperjesi Ágnes és magyarországi képviselője, az INDA Galéria az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral együttműködve a kiállítással egyidőben fundraising kampányt szervez az autizmussal élő emberek életminőségének, társadalmi részvételének javításán dolgozó SHAKES kutató-fejlesztő csoport munkájának támogatására.

"Az autizmus ideje" jótékonysági akció keretében Eperjesi Ágnes és az INDA Galéria minden 100 000 forint feletti támogatást adományozónak ajándékoz egy példányt a művész D. 365 napja című projektjéhez kapcsolódó fotósorozatából. 2017. szeptember 6-tól, a megnyitó estéjétől kezdve személyes ügyintézés keretében is intézhetők a felajánlások a galériában. 
 

Bővebb információ az esemény facebook oldalán.

 

Fotó: Eperjesi Ágnes: D. 365 napja