Helping Hand címmel indul projekt a Bárczin

2018.01.18.
Helping Hand címmel indul projekt a Bárczin
A Helping Hand projekt a Raabe Klett Magyarország konzorciumvezetetésével az ELTE BGGYK-val, az Egyesült Királyságban működő Coventry Egyetemmel, valamint az ADHD Magyarország Alapítvánnyal, magyarországi, szlovákiai és romániai óvodákkal együttműködve azt a célt tűzte ki, hogy közvetlen célcsoportként az óvodapedagógusokat és szülőket olyan korszerű ismeretekkel és módszertannal vértezze fel, amelyek hatékonyan támogatják a viselkedés problémás és/vagy figyelemhiányos gyermekek személyes és oktatási fejlődését.

Mindez konkrét és mérhető célok segítségével érhető el:

- többnyelvű digitális kézikönyv kidolgozása az óvodapedagógusok számára;

- többnyelvű digitális útmutató kidolgozása a szülők számára;

- tematikus nemzetközi képzés az óvodapedagógusok és az oktatási szakértők számára a korai gyermekkori gondozásban és oktatásban;

- a projekt eredményeinek népszerűsítése folyamatos terjesztési kampány révén;

- anyaggyűjtés a jövőbeni nemzeti reformok számára.

A projekt eredményei rövidtávon az óvodás korban megtörténő hatékonyabb probléma-felismerésben és óvodai nevelésben hasznosulnak, melynek jelentősége kiemelt a pszichológiai és diagnosztikus kompetenciákkal nem vagy alig ellátott területeken (Szlovákia, Románia). Középtávon remélhető, hogy az eredmények és projekt tapasztalatok az óvodai programokban, a döntéshozók és a szakpolitika szintjén is pozitív változásokat indukálhatnak.

Kari részről a projekt lebonyolítása a Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézet szervezésében, Dr. Csákvári Judit szakmai irányításával zajlik. 
Bővebb információt a Helping Hand honlapján, illetve facebook oldalán talál.

A figyelmetlen, problémás viselkedés az óvodáskorú populáció - becslések szerint - 5-7%-át is érintheti Magyarországon. Egy részüknél később ADHD-t (Figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar) diagnosztizálnak, de a diagnózist nem kapó gyerekek is segítségre szorulnak. Szisztematikus ismeret, erőforrások, módszerek, szűrés és támogatás azonban nem áll az óvodapedagógusok és a szülők rendelkezésére. Érvényes ez az ellátatlanság a környező országokban is, Szlovákiában és Romániában.