Kiosztották a Magyar Speciális Független Filmszemle díjait

2017.10.31.
Kiosztották a Magyar Speciális Független Filmszemle díjait
2017. október 26-án és 27-én került megrendezésre a III. Magyar Speciális Független Filmszemle, melyre több mint 80 film érkezett főleg Magyarországról, de több külföldi pályázó is megmérette magát a Szemlén. Az idén először osztotta ki a zsűri a „Méltóság” és az „Egymástól tanulunk” különdíjakat, melyeket a két alapító A Gyógypedagógia fejlesztéséért Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar képviselői adtak át a pénteki díjátadó ünnepségen.

A beérkezett 87 film közül a zsűri javaslatára a Szemle versenyprogramjába 74 film kapott helyet, melyeket a közönség másfél napon keresztül nézhetett meg az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben. Az értékelő zsűri tagja voltak Janisch Attila filmrendező, Dr. Radványi Katalin nyugalmazott főiskolai tanár ELTE BGGyK, Kakasy Dóra színművésznő és Szaffner Gyula gyógypedagógus, szakértő, az ELTE BGGyK munkatársa.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is sok, fogyatékossággal és mentális betegséggel élő alkotó pályázott, de e mellett nagy számban jelentek meg független filmesek, televíziós szakemberek és diákok akik filmjeikkel e speciális témához tudtak kapcsolódni, gondolataikat mozgókép formájában fogalmazták meg.

A zsüri az értékelés során a speciális szempontokat figyelembe véve, két fő kategóriába sorolta az alkotásokat, és ennek megfelelően megosztva ítélte oda a különböző díjakat.

A díjazottak teljes listája megtalálható a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület weboldalán.

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és A Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány, idén először, két újonnan alapított díjjal ismerte el a független filmművészek fogyatékosügyhöz kapcsolódó alkotásait.

A „Méltóság” különdíjat (a legméltóbb fogyatékosság ábrázolásért) A Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar különdíját a zsűri a Balu című filmnek adta, amely alkotás egyben a Szemle Nagydíját is megkapta. Az alkotók: Czakó Adorján, Paréjné Czoborczy Tamara, Laboda Tímea, Chilton Flóra, Bükki Bence – Budapesti Metropolitan Egyetem. A film már megtekinthető az interneten: BALU

Az „Egymástól tanulunk” különdíjat (a gyógypedagógus-képzésben legjobban felhasználható, a hallgatók közötti szakmai eszmecserét élénkítő filmért) A Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar különdíját a zsűri a Karmák – Ica néni című filmnek adta. Az alkotók: Kinter Alexandra, Tóth Bálint, Soós Csaba, V. Molnár András, Szabó Béla, Horváth Balázs – Északi Támpont Közhasznú Egyesület, Budapest

A Szemlén összesen 19 díj és 16 elismerő oklevél került kiosztásra. A díjazottak mellett számos olyan filmet is megtekinthetett a közönség, amelyek érdemesek az érdeklődők figyelmére. A szervező Magyar Speciális Mozgókép Egyesület hamarosan elérhetővé teszi a Szemlén bemutatott filmeket.