Kiosztották a Magyar Speciális Független Filmszemle díjait

2018.12.11.
Kiosztották a Magyar Speciális Független Filmszemle díjait
2018. október 24-én és 25-én került megrendezésre a IV. Magyar Speciális Független Filmszemle, melynek különlegessége, hogy fogyatékossággal élő filmesek, pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók, illetve független filmesek és televíziós szakemberek alkotásait fogadja be. 

A Filmszemrére idén 84 pályamű érkezett Magyarországról és a határon túlról, összesen 21 órányi játékidőben. A rendezvény két napján ebből a választékból 54 film került levetítésre. A zsűri 19 díjat és 8 dicsérő, elismerő oklevelet ítélt oda, speciális és független kategóriákban.

Második alkalommal osztotta ki a zsűri a „Méltóság” és az „Egymástól tanulunk” különdíjakat, melyeket A Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar alapított. Az öttagú szakmai zsűri tagjai voltak: Janisch Attila filmrendező, érdemes művész, Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, nyugalmazott főiskolai tanár (ELTE-BGGYK), Kulcsár Tamás filmrendező, színművész, Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, médiapedagógus és Szaffner Gyula (ELTE-BGGyK)  ügyvivő szakértő. 

„Méltóság” különdíjat (a legméltóbb fogyatékosság ábrázolásért) a zsűri A Kétéltű című filmnek adományozta. Az alkotók: Kvalla Gábor és Polyák Péter.  A film három éven keresztül készült Suba Róbert kiskörösi sportolóról, aki ejtőernyős balesetét követően új élethelyzetbe, kerekesszékbe került.  Róbert nagyon reálisan, és őszintén mesél a filmben, hogy miképpen jutott el az első sikertelen próbálkozások után, élete  első paralimpiai versenyére, ahol ezüstérmes (2016) lett. (További információ.)

Az „Egymástól tanulunk” különdíjat (a gyógypedagógus-képzésben legjobban felhasználható, a hallgatók közötti szakmai eszmecserét élénkítő filmért) a zsűri az Újratervezés című filmnek adományozta. Az alkotók:  Both Krisztina, Zsoldos Zsófia Operatőrök: Horváth Donát, Farkas András voltak. A film három fiatal (Szomszéd Máté, Lukoviczki Réka, Szokolics Szabolcs) történetén keresztül mutatja be, a megváltozott élethelyzetekkel kapcsolatos új problémákat, az integrálódáshoz vezető út külső és belső küzdelmeit, a riportalanyok őszinte nyilatkozatain keresztül (17 perc). 

Kép forrása: Magyar Speciális Mozgókép Egyesület