Látogatás a svédországi Uppsala Egyetem CHAP kutatócsoportjánál

2024.05.17.
Látogatás a svédországi Uppsala Egyetem CHAP kutatócsoportjánál

Dr. Pongrácz Kornélia, Kása Andrea és Reményi Tamás (ATIVIK, pszichopedagógia szakirány) nem oktatási célú mobilitás keretein belül Svédországba látogattak.

Április végén lehetőségünk nyílt az Erasmus+ nem oktatási célú mobilitási program keretében ellátogatni a svédországi Uppsala Egyetemre. Az egyetemen már több, mint egy évtizede működik Sarkadi Anna professzor vezetésével a CHAP (Child Health and Parenting) kutatócsoport, melynek kutatási irányvonalai több ponton is kapcsolódnak a pszichopedagógia szakirányon folyó szakmai tevékenységünkhöz. A kutatócsoport munkájának fókuszában a gyermekek, fiatalok és családjaik mentális egészségének és pszichés jóllétének evidencia-alapú támogatása áll. Ennek érdekében széleskörű vizsgálatok és tudományosan bizonyított programok implementációját, ill. adaptációját végzik a szakemberek.

A vendéglátóink a mobilitás hetét érdekes és inspiráló programokkal tették feledhetetlenné számunkra. Diskurzusokat folytattunk a kutatócsoport munkatársaival a futó projektekkel és eredményekkel kapcsolatban, személyes ismeretségeket kötöttünk egy-egy "Fika" (svéd hagyomány - délelőtti és/vagy délutáni kávé és ínycsiklandó sütemény melletti beszélgetéseket jelent) során.

Ellátogattunk a SUF Tudásközpontba, ahol olyan szülőkkel, családokkal vagy családot tervező személyek támogatásával foglalkoznak, akik közül valaki intellektuális képességzavarral és/vagy egyéb mentális zavarral él. A klienseket információkkal, életvezetési és gyermeknevelési tanácsadással segítik a mindennapokban a szülői szerepre való felkészülésben és a gyermekek ellátásával kapcsolatos kérdésekben. Később az Infotek központ szakmai munkájába is volt szerencsénk bepillantást nyerni. Ez a központ a fogyatékossággal és mentális zavarokkal kapcsolatos tudást és információkat, valamint elérhető szolgáltatásokkal, támogatásokkal kapcsolatos tudnivalókat osztja meg az érdeklődőkkel. A hetünk csúcspontja az a nap volt, amikor egy régi uppsalai egyetemi hagyománynak, a Valborgnak, lehettünk fül- és szemtanúi. Valborg napján az egész városban megáll az élet, egy óriási tavaszi fesztivál zajlik az utcákon. Láttunk, ill. hallottunk diákok építette "csónakokat" lejutni - gyakran nem egyben- a folyó sodrásában a célig, zenét és táncot, jelenlegi és volt diákok kalaplengetését és gyönyörű kórusénekeket, önfeledt vigadozást.

  

Volt alkalmunk beszélgetni az Uppsala Tjej- och transjour c. nonprofit szervezet egyik munkatársával egy erőszakmegelőző- és szemléletformáló program tapasztalatairól, majd ellátogattunk egy enköpingi gimnáziumba is, melynek egyik részlegén speciális nevelési szükségletű tanulókat oktatnak és készítenek fel a munka világára.

A mobilitási héten inspiráló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtunk. Bízunk benne, hogy a kutatócsoporttal elkezdődött együttműködést idővel sikerül szorosabbra fűzni.

További információ a nem oktatási célú oktatói mobilitási lehetőségekről elérhető erre a linkre kattintva.