MASZK az ELTE Innovációs Kutatásai közt

2023.02.03.
MASZK az ELTE Innovációs Kutatásai közt
Az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport (MASZK) 2016. szeptember 1-jével kezdte meg működését, az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programja keretében elnyert kutatási támogatás segítségével.

Kutatócsoportunk az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon működő Tanszékközi Autizmus Műhely korábbi és jelenlegi kutatásaira alapozva alakította ki szakmódszertani koncepcióját. Alapkutatási és innovatív eszközfejlesztési fókuszaink mellett kiemelten koncentrálunk az evidencia-alapú gyakorlatok meghonosítására és fejlesztésére az autizmus területén, s ezen keresztül az autizmussal élő emberek és családtagjaik életminőségének javítására, társadalmi integrációjának megerősítésére. Ennek elsődleges terepe az oktatás.

A team olyan szakmai munkacsoport, amely kutatási és gyakorlati kompetenciákat egyesít elsősorban a pedagógia, a gyógypedagógia, valamint a pszichológia és az egészségtudomány területéről. Ebben a multidiszciplináris keretben jelennek meg olyan speciális hangsúlyok, mint a kognitív fejlődés, az oktatási idegtudomány és a korszerű info-kommunikációs eszközök evidencia alapú alkalmazása maszk.elte.hu.

Örömmel osztjuk meg, hogy a kutatócsoportunk által kidolgozott Csillagbusz Inlúziós Intervenciós Program (CsIIP) bekerült az ELTE innovációiról és kutatásairól szóló 2023-as kiadványba. A programot kisiskolás tanulók tudásformálásához dolgoztuk ki. Alapja a Csillagbusz című mesekönyv, ehhez kapcsolódnak játékos aktivitások. Részletek az igen izgalmas, sokszínű terület nívós kutatásait és innovációit megmutató kiadványban ide kattintva és a CsIIP honlapján érhetők el.