Módszertani segítség az autista gyerekeket is oktató pedagógusoknak

2023.11.16.
Módszertani segítség az autista gyerekeket is oktató pedagógusoknak
Az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport Mobillal a suliban? című, a DATA-rendszer többségi iskolai környezetben való használatáról szóló módszertani útmutatója szabadon elérhető az ELTE Digitális Intézményi Tudástárában.

Az útmutató ide kattintva tölthető le.

A Mobillal a suliban? a valódi, mindennapos iskolai élethelyzetekre fókuszál, illetve azokra a pedagógiai módszertani megoldásokra, amelyek az autista tanulók, osztálytársaik és pedagógusaik számára is sikerélményekhez vezethetnek.

A kiadvány a gyakorlati használhatóságra, áttekinthetőségre törekszik szerkezetében is, tartalmában is. Ezt a célt erősítik azok a „mini esetek” is, amelyek tovább mélyítik a hétköznapokban jelentkező nehézségek hátterének megértését és a DATA-rendszer segítségével történő megelőzést, megoldást.

A többségi iskolákban napjainkban egyre nagyobb számban tanulnak autista gyerekek, ezért egyre sürgetőbb, hogy azok a pedagógusok, akik együttnevelésben támogatnak autista tanulókat, hatékony segítséget kapjanak mindennapi munkájukhoz. Ehhez tud támogatást nyújtani a DATA-rendszer, amelynek előnyeit, alkalmazásának célját hivatott megismertetni a kézikönyv.

A Mobillal a suliban? áttekinti, hogyan hathat az autizmus mint a fejlődés egy sajátos útja az iskolai életre. Szó lesz az autista tanulók erősségeiről, nehézségeiről, tanulási stílusáról és arról, hogy hogyan támogathatjuk tanulásukat, iskolai jóllétüket a mindennapokban – olvashatjuk az útmutató bevezetőjében.

A kézikönyv emellett betekintést enged a tudományosan igazolt és a mindennapi életben bevált sikeres módszerekbe, majd részletesen, gyakorlati példákkal mutatja be a DATA-rendszert. Minden témához található további szakirodalom, videó vagy egyéb praktikus segédanyag azok számára, akik egy-egy témában szívesen elmélyítenék tudásukat.

Mód nyílik arra is, hogy csoportos tanulási lehetőség keretében szerezhessenek ismeretet a DATA-ról a pedagógusok, a várólistára itt lehet feliratkozni.

Kérdéseket a datainfo@esoember.hu e-mail-címen lehet feltenni.