Napi életviteli és szociokommunikációs fejlesztés videomodellálással

Napi életviteli és szociokommunikációs fejlesztés videomodellálással
02/15

2018. február 15. 16:00 - 18:00

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097 Budapest, Ecseri út 3., A/202 terem)

02/15

2018. február 15. 16:00 - 18:00

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097 Budapest, Ecseri út 3., A/202 terem)


A Bárczi Gyógytea ötödik évadának fő témája a fogyatékossággal élő személyek életminőségét befolyásoló technikák, eszközök, innovációk, valamint az ezek által felmerülő bioetikai, fogyatékosságetikai kérdések lesznek. Az évad negyedik előadásán az előadók a szociokommunikációs fejlesztések lehetőségeit járják körbe.

Február 15-én Havasi Ágnes az ELTE BGGyK ATIVIK tanársegédjének és az Autizmus alapítvány tanárának, valamint Szivós Zsanett, az Autizmus Alapítvány gyógypedagógusának közös "Napi életviteli és szociokommunikációs fejlesztés videomodellálással" című előadását hallhatjuk. A különböző fogyatékos és eltérő fejlődésű csoportok edukációs támogatásának egyik fő kérdése napjainkban is, hogy melyek azok a pedagógiai eszközök, amelyekkel hatékonyan segíthetjük adaptív viselkedések kialakulását és új készségek elsajátítását, vagy azok általánosítását új, természetes helyzetekre. A vizualitásra épülő technikák több évtizede jelen vannak ezekben az edukációs megközelítésekben, s a számítógépes és mobileszközök gyors terjedésével ma már ezeket digitális platformon is egyre könnyedébben és rugalmasabban használhatjuk.  A nemzetközi szakirodalom alapján többféle fejlesztési területen, életkorban és atipikus fejlődésű csoportban (pl. ASD, ADHD, fejlődési késés, viselkedési-, tanulási problémák) is sikeresen használtak videómodellálást, így ma egy ígéretes és feltörekvő fókuszált módszerként definiálhatjuk. Az előadásban rövid bevezető után gyakorlati fókusszal mutatjuk be, hogy miért és hogyan használjuk e módszert autizmussal élő személyek támogatásában: Sigafoos és munkatársai (2006) által kidolgozott útmutató alapján a főbb módszertani lépéseket, illetve példákat autizmussal élő gyermekek és fiatalok számára készült videómodellekből, azok használatának eredményeiről a társas, kommunikációs és az önállóság területein. 

Az esemény moderátora Sándor Anikó (tanársegéd, ELTE BGGyK). 
A rendezvény ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött. Kérjük, a regisztrációhoz látogasson el a Bárczi - Gyógytea hivatalos oldalára

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar aktív szereplőként igyekszik lehetőséget teremteni egyrészt a kari vélemények és tapasztalatok, másrészt pedig a civil, egyházi és állami fogyatékosságügyi politikák és innovatív fejlesztések bemutatására, szakmai viták generálására. Ilyen szakmai fórum a 2013. szeptemberében indult és azóta is havi gyakorisággal jelentkező Bárczi - Gyógytea rendezvénysorozat is, ahol aktuális szakmai, szakmapolitikai témákat járnak körül a jelenlévők egy tanéven keresztül. 
A Bárczi Gyógytea 5. évadának két témája nagyon szorosan összekapcsolódik egymással: a fogyatékossággal élő személyek életminőségét támogató technikai fejlesztések, eszközök és innovációk, valamint a fejlesztések, technológiák bioetikai és fogyatékosságetikai kérdései. Rendkívül izgalmas témák, melyek izgalmas beszélgetéseket képesek generálni. Beszélgetéssorozatunk fókuszában továbbra is a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény áll, melyet az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2006. december 13-án fogadott el.