Terápiaorientált logopédiai rehabilitáció

2021.09.27.
Terápiaorientált logopédiai rehabilitáció
Az ELTE BGGYK oktatóinak és a logopédiai rehabilitáció szakirányú továbbképzés végzett hallgatóinak együttműködésével elkészült tanulmánykötet olyan témákkal foglalkozik, melyeknek igen szűk a hazai szakirodalma. A hallgatói portfóliókból összeállított válogatás hasznos segítséget jelenthet majd a klinikumban dolgozó logopédusok és a szakmai team-ek nem logopédus tagjai számára egyaránt.

A tanulmánykötet szerzői, Bóla Emília, Buzás Lili, Erdélyi-Tancsics Katalin, Józsa Fruzsina, Dr. Makra Anita, Vásári Vivien, a logopédiai rehabilitáció szakirányú továbbképzés végzett hallgatói, szerkesztők: Bóla Emília és Szöllősi Izabella. A kiadvány előkészítését és megjelentetését A Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósította meg.

Az összefoglalókat és esettanulmányokat tartalmazó kiadványt, Dr. Kas Bence, az ELTE BGGYK egyetemi docense, a kötet szerkesztésének szakmai felelőse ajánlja:

"A kötet tanulmányai jó lenyomatai annak a fejlődési folyamatnak, amelyen a Logopédiai rehabilitáció szakirányú továbbképzésben részt vett hallgatóink, kollégáink keresztülmentek. Ez a folyamat szervesen illeszkedik a logopédia fejlődésének nemzetközi főáramába, melyben évtizedek óta hangsúlyos szerepet játszik a felnőttkorú népesség hang-, beszéd-, nyelvi, kommunikációs és nyelési-táplálkozási zavarainak kutatása, evidencia alapú logopédiai ellátása. Fontos számunkra, hogy a kötetben tárgyalt kommunikációs zavarokról több esetben elsőként, illetve az elsők között jelenik meg magyar nyelvű, logopédiai fókuszú közlemény, így többek között a primer progresszív afázia (PPA), a diszfágia esetében. Szintén jelentős és előremutató fejlemény a szerzett kommunikációs zavarok alcsoportjaihoz köthető, a terápia egyénre szabott módozataira fókuszáló specifikus összefoglalók és esettanulmányok megjelenése, melyek a logopédia módszertani repertoárját gazdagítják. A szakma fejlődése érdekében bízhatunk abban, hogy a kötet hagyományteremtő lesz, és szerzőink a továbbiakban is közreadják majd logopédiai munkájuk során szerzett ismereteiket, új kutatási és módszertani fejlesztési eredményeiket."

A kiadvány ide kattintva olvasható.

Borítófotó: pixabay.com