Nemzetközi partnerek

Nemzetközi partnerek

A Kar a nemzetköziesítés jegyében gyógypedagógiai és fogyatékosságtudományi területen zajló nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs programokban is részt vesz. Az oktatói és hallgatói mobilitás elősegítésén túl, kiemelt fontosságú idegen nyelvű kurzuskínálatunk és képzési portfóliónk folyamatos frissítése, bővítése. Az Intézetek mindegyike törekszik arra, hogy vezető külföldi kutatók meghívásával szélesítse a hallgatók és oktató-kutató munkatársak perspektíváját.

Az elmúlt években Karunkon tartott előadást és workshopot professzor Dan Goodley, a Sheffieldi Egyetem School of Education egységének kutatási igazgatója. Prezentációjában a kritikai fogyatékosságtudomány különféle irányzatait elemezte. Uta Frith professzor a Royal Society, a British Academy és az Academy of Medical Sciences tagja, a University College London kutatója is vendégünk volt. A világhírű autizmus szakember legfrissebb eredményeit ismertette. Erasmus Intenzív Programunk keretében Ulla-Maija Koivula, a Tampere Egyetem kutatója járt nálunk, a közös munkában a művészettel nevelés színes és sokrétű eszközei kerültek a középpontba. Joseph Mintz, a University College London Oktatási Intézetének vezető kutatója az autizmus spektrum zavarral élő gyermekek támogatásáról tartott nálunk előadást. Professzor Mel Ainscow, a Manchaster University Centre for Equity in Education társ-igazgatója „Hogyan tehetők az iskolák inkluzívabbá?” című előadásában osztotta meg velünk kutatási tapasztalatait a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó konferencián.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar kenyai iskolafejlesztési projektjéhez kapcsolódóan, a Kar aktív közreműködésének eredményeként, aláírásra került az ELTE-Kenyatta Egyetem közötti kétoldalú együttműködési megállapodás. A szerződés keretében többek között oktatói, hallgatói mobilitási programok, közös kutatási és szakmai tevékenységek megvalósítására nyílik lehetőség a jövőben. A Nairobiban található Kenyatta Egyetem Kenya egyik vezető felsőoktatási intézménye, több mint 70 ezer hallgatóval. Az egyetem gyógypedagógiai karán választható szakirányok nagy mértékben megegyeznek a Bárczin megtalálható szakirányokkal, ami széleskörű együttműködési lehetőséget kínál a két kar oktatói és hallgatói számára. A jövőben, a különböző együttműködésekhez az Erasmus+ Kreditmobilitás pályázati program biztosíthat forrásokat.

A Kenyatta Egyetemről és a Gyógypedagógiai Karról bővebb információ az alábbi linkeken található:

http://www.ku.ac.ke/
http://education.ku.ac.ke/index.php/departments/ecsne