Rehabilitációs munkacsoportok tagjainak találkozója a Bárczin

2024.06.05.
Rehabilitációs munkacsoportok tagjainak találkozója a Bárczin
Nemrégiben Karunkon tartották workshopjukat azok a tanácsadók, akik 25 évvel ezelőtt megálmodták és létrehozták a foglalkozási rehabilitáció szolgáltatási rendszerét a munkaügyi szervezetben. Megtiszteltetés, hogy az Ecseri úton köszönthettük Lechnerné Vadász Juditot, aki szakmai irányítója volt ennek a fejlesztésnek.

Május 31-én a rehabilitációs munkacsoportok tagjai, a Kar Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézete, valamint a Disability Studies and Social Innovation Lab szervezésében került sor A közös múlt bennünk él címet viselő találkozóra.  A beszélgetések során felelevenítettük azokat a szolgáltatási innovációkat, amelyek a megváltozott munkaképességű személyek minél sikeresebb elhelyezkedését szolgálták az elmúlt 25 év során.

Horváth Anikó Katalin a találkozó moderátora felvezetőjében felelevenítette a Rehabilitációs Információs Centrumok megalapításának időszakát, a rehabilitációs szolgáltatási hálózat kiépülésének fontosságát, hatását a munkaügyi és jogutód szervezetekben.

Alkalmunk volt bemutatni Karunk két olyan fejlesztését, melyek egyrészt foglalkozási rehabilitációs irányúak, másrészt pedig társadalmi innovációs céllal a quadruple helix ökoszisztémát gazdagítják.

Perlusz Andrea a Disability Awareness Trainingről beszélt, amely a fogyatékossággal élő személyek elfogadását támogató participatív szemléletformáló tréning program. A DAT program a munkahelyeken és a közösségekben az üzleti és tudományos élet összekapcsolásával valósul meg.

Futár András, Sándor Anikó és Cserti-Szauer Csilla prezentációja az Együtt oktatunk! participatív felsőoktatási módszertanról szólt.  A fejlesztés az akadémiai világ inkluzivitásának erősítését tűzi ki célul olyan felsőoktatási kurzusok által, ahol fogyatékossággal élő és nemfogyatékos oktatók együtt képzik a jövő szakembereit.

A workshop Ezek voltunk – Képek és emlékek részében az elmúlt két és fél évtized mérföldköveit és mindennapjait idéztük fel: a hazai és nemzetközi konferenciákat, tanulmányutakat, a szakmai napokat, az egymástól tanulás alkalmait.

A közös múlt bennünk él

A közös múlt bennünk él

0

/

0

0

/

0