Stipendium Hungaricum

Stipendium Hungaricum

A Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

A program külpolitikai és gazdasági céljai, hogy megalapozza a hazánkban végzett külföldi hallgatók személyes és szakmai kötődését Magyarországhoz, potenciálisan elősegítve a magyar sajátosságok és érdekek hazájuk elitjének körében történő megismertetését/megértetését, megalapozva ezáltal az adott országban hazánk gazdasági kapcsolatai fejlesztéséhez, piacra jutási törekvései támogatásához szükséges kapcsolati tőkét. Nem elhanyagolható tényező, hogy a külföldi hallgatók jelenléte az adott város és régió gazdasági fejlődését is pozitívan befolyásolja.

A program mindemellett hozzájárul a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítéséhez is, mivel a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait.

Mentorkoordinátor:
Nemes Kingashmentor@bggyk.elte.hu

A kari mentorkoordinátor a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal a karon tanuló külföldi hallgatóknak nyújt támogatást:

  • az ösztöndíjjal kapcsolatos ügyintézésben, adminisztrációban
  • a Magyar mint idegen nyelv (MID) kurzussal kapcsolatban
  • az egészségügyi lehetőségekkel kapcsolatban. (taj jogosultság igénylése és kiegészítő biztosítás megkötésére, technikai segítségnyújtás)
  • tanulmányi és adminisztrációs ügyekben

Tanulmányi ügyintéző:
Czinkóczi Krisztinaczinkoczi.krisztina@barczi.elte.hu

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal kapcsolatos tudnivalókról bővebben az alábbi linken olvashatnak:
https://www.elte.hu/en/content/during-your-studies.t.1363?m=467