Walter Bachmann-díj

Walter Bachmann-díj

Walter Bachmann-díj
A Walter Bachmann díjat 1999-ben alapította a Kar, amely akkor még Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolaként működött. A díj célja, hogy tisztelettel megörökítse Walter Bachmann emlékét a legkiemelkedőbb tudományos értékű szakdolgozatok készítőinek elismerésével. A díjra pályázhat minden BA, MA és szakirányú továbbképzésben tanuló hallgató.

Walter Bachmann

Walter Bachmann 1925-ben született Mainz-ban. 1964-ben doktorált gyógypedagógiai tárgyú értekezéssel a mainzi Johannes Gutenberg Egyetemen. 1970-től nyugalomba vonulásáig (1990) a giesseni egyetemen dolgozott, ahol dékánként is működött. Főbb kutatási területei: általános gyógypedagógia, gyógypedagógia-történet, értelmileg akadályozottak gyógypedagógiája, gyógygerontológia, gyógypedagógiai iskolaegészségtan. Több mint 200 publikációja jelent meg.

Elkötelezetten dolgozott a kelet-európai, szocialista országok gyógypedagógiai szakmaiságának feltárásáért, bemutatásáért, tudományos kooperációkat épített ki többek között Lengyelországban, a Szovjetunióban és Magyarországon.

1969-től vett részt a MAGYE rendezvényein, oktatott a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán. 1987-ben a Főiskola tiszteletbeli professzora lett; 1990-ben pedig elnyerte a Pro Cultura Hungariae kitüntetést a kultúrák közötti együttműködésért végzett hatalmas és kitartó munkájáért.

 

Letölthető dokumentumok

Walter Bachmann-díj Alapító Okirata

Korábbi díjazottak