Kutatók Éjszakája 2022

Kutatók Éjszakája 2022
09/30

2022. szeptember 30. 17:00 - 20:30

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, 1097 Budapest, Ecseri út 3.

09/30

2022. szeptember 30. 17:00 - 20:30

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, 1097 Budapest, Ecseri út 3.


A Bárczi Gusztáv Gyógypedagóiai Kar idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája programsorozathoz, melynek keretein belül három eseménnyel várják kollégáink a felső tagozatos és középiskolás diákokat, pedagógusokat és minden kedves érdeklődőt.

Az elmúlt több mint tíz évben megszokhattuk, hogy szeptember utolsó pénteki napján érdeklődők százezrei népesítik be a kutatóintézeteket, egyetemeket, könyvtárakat, hogy a kutatók munkájával, a tudományos kutatás titokzatosnak tűnő világával ismerkedjenek.
A hazánkban is egyre népszerűbb eseményt minden évben egyre nagyobb számú látogató élvezi, és egyre több intézmény nyitja meg kapuit.


Játsszunk zenét!

Körben ülős, zenélős, beszélgetős workshop a következő témák mentén: 

Mi történik velünk, amikor zenélünk? Miért fejlettebb az aktívan zenélők egy sor képessége? Szétválasztható-e a zene érzelmi és kognitív hatása? Milyen a jó gyakorlás? Hogyan árulja el az MRI képed, hogy milyen hangszeren játszol? Mi a zene transzferhatása? Tényleg létezik Mozart effektus? Azon kívül, hogy érdekes témák ezek, hogy tudod mindezt hasznosítani? Hol és hogyan alkalmazható mindez diagnosztikai, pedagógiai, fejlesztési, és terápiás célok mentén - és milyen szerepet tölthet be egy most futó hazai közoktatásfejlesztési kutatásban?  Mit csinál egy zeneterapeuta és hol találod? Hogy lehetsz Te magad is az? Tények és tévhitek izgalmas köntösben, érthetően, a tudomány legfrissebb felismeréseire alapozva. 
Bárki jöhet, nincs szükség zenei előképzettségre, vagy hangszeres tudásra: játszani fogunk!

Időpont:  2022.09.30., péntek, 19.00-20.00-ig

Csoportvezető: Varga Ágnes, ELTE BGGYK, ÚNKP doktorvárományosi ösztöndíjas tanársegéd, MTA-KFKP Nyelvfejlődési Zavar Differenciáldiagnosztikája Kutatócsoport tagja, zeneterapeuta, gyógypedagógus,
InMusic Tréning és Terápia szakmai vezető.  Kutatási téma: a zene hatása a kognitív kontroll folyamatokra.

Kiknek ajánljuk?
Általános iskola - felső tagozatosai, középiskolások, egyetemisták, és felnőttek részére.

Regisztráció: https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek#eotvos-lorand-tudomanyegyetem


EGYETEMES TERVEZÉS FORMÁLIS ÉS NEM-FORMÁLIS OKTATÁSI TEREKBEN

Hogyan alakítható ki az oktatási-tanulási környezet oly módon, hogy az inkluzív legyen és maximalizálja a tanulási lehetőségeket a változatos háttérrel, hozzáféréssel és tanulási igényekkel rendelkező személyek számára?

A workshop során gyakorlati szempontból foglalkozunk ezzel a kritikus és időszerű kérdéssel. A nem-formális oktatás módszereivel, interaktívan dolgozzuk fel, mit jelent befogadó osztálytermet kialakítani. Mindezt rövid elméleti keretezés egészít ki: a nemzetközi szakirodalom alapján – a jelenlegi hazai gyakorlattól minőségileg eltérő – az „oktatási és tanulási környezet egyetemes tervezése” (Universal Design for Teaching and Learning Environment) néven ismert) kialakítását célzó elméletetek közül, kiemelten egy modell bemutatására (Fazekas, 2018). Megosztjuk milyenmég nincs élesítve akadályokkal szembesültünk a formális (pl. kurzusok, órák) és nem-formális oktatási terekben (például: tanulásszervezéssel kapcsolatos, oktatástechnikai és oktatás-módszertani akadályok) és azt is megvitatjuk, milyen osztálytermi légkörökhöz szeretnénk eljutni. Megbeszéljük, miért fontos, hogy ne utólag, hanem már a kurzustervezésnél eleve inkluzív elvek mentén tervezzük meg kurzusainkat Áttekintjük az osztálytermi légkör négy szintjét, adott anonim érintett személyek élmények példáinak segítségével (DeSurra, Church 1994). Mindezt követően a résztvevők a +1 stratégiát alkalmazva kidolgoznak egy tervet, hogy hogyan tudják a saját óráikat inkluzívabbá tenni. Reflexiós visszajelző körrel zárunk.

Időpont: 2022.09.30., péntek, 17.00-18.30.-ig

Előadó: Fazekas Ágnes Sarolta PhD.

Kiknek ajánljuk?
nem korfüggő

Regisztráció: https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek#eotvos-lorand-tudomanyegyetem


ELŐRE LÉPNI, SZABAD!? ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZEREPJÁTÉK

A résztvevők játékos formában, egy esélyegyenlőségi szerepjáték útján ismerkedhetnek meg a fogyatékos személyek mindennapjaival Magyarországon, hogy milyen akadályozó és támogató tényezők hatnak az életükre.
A program a "Social innovations in the ecosystem of formal and informal sectors supporting persons with disabilities in times of the COVID-19 pandemic" című MTA pályázat keretében valósul meg.

Időpont: 2022.09.3018.30-20.00-ig

Előadók: Bányai Borbála PhD., Csabai Lucia PhD., Kondor Zsuzsa Phd., Menich Nóra PhD. Tausz Katalin professor emeritus

Kiknek ajánljuk?
Középiskolások, egyetemisták, felnőttek

Regisztráció: https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek#eotvos-lorand-tudomanyegyetem