Integrált szülő-csecsemő konzultáció

Integrált szülő-csecsemő konzultáció

2022.04.15.
Integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció bemutatkozás
Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció a koragyermekkor (0-5 év) időszakában alkalmazható prevenciós és intervenciós módszer. A korai érzelmi- és viselkedésszabályozási problémák (regulációs zavarok), kapcsolati nehézségek és egyéb korai testi-lelki problémakörök kezelését, enyhítését célozza meg, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolatot és a harmonikus fejlődés lehetőségét.

Képzésünk német hagyományokra épül, szilárd elméleti alapozással, gyakorlatorientáltan készít fel konzultációra a megelőzést célozva, nem a klinikai megközelítést igénylő problémák kezelésére. Klinikus szakpszichológus/pszichoterápiás végzettséggel azonban terápiában is alkalmazható módszer.

A regulációs zavarok hátterében általában számos komponens állhat, amelyek hatással lehetnek a mindennapi interakciókra és ezáltal az alakuló szülő-gyermek kapcsolatra:

  • a szülők pszichés nehézségei
  • a gyermek temperamentuma, veleszületett, vagy idővel kialakuló testi problémái, betegségei
  • a csecsemők és a szülők által átélt traumatikus élmények
  • azonban leggyakrabban olyan egyidejű gyermeki, szülői és környezeti tényezők állnak a háttérben, amelyek együttesen nehezítik a szülő-gyermek kommunikációt és a közös érzelem- és viselkedésszabályozást.

E komplex problémakör megoldása (korai felismerés, megelőzés, illetve célzott, a kapcsolatra irányuló intervenció) interdiszciplináris és speciális szakmai felkészültséget igényel.